XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców
19-20 września 2017r., Hotel InterContinental, Warszawa
Polska po raz pierwszy w historii będzie gospodarzem XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców. Wydarzenie ma na celu propagowanie idei „5 porcji” związanej z rolą owoców, warzyw i ich przetworów, w tym soków w kontekście prawidłowego żywienia człowieka, a także właściwej polityki prozdrowotnej. Kongres będzie też miejscem do wymiany doświadczeń dla przedstawicieli branż zajmujących się produkcją i handlem w sektorze owocowo-warzywnym.
W programie przewidziano:
- Zaprezentowanie trendów, badań naukowych, polityki prozdrowotnej przez uznanych ekspertów z ponad 30 krajów z całego świata;
- Przedstawienie doniesień naukowych odnośnie zdrowotnych korzyści związanych ze spożywaniem owoców, warzyw i ich przetworów, w tym soków;
- Wymianę informacji i doświadczeń dotyczących branży owocowo-warzywnej z przedstawicielami świata nauki, jednostek państwowych, producentami i przetwórcami, firmami handlowymi; dyskusje panelowe i kuluarowe.
W Kongresie wezmą udział przedstawiciele Komisji Europejskiej, Parlamentu Europejksiego, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Instytutu Żywności i Żywienia oraz polskich i zagranicznych uczelni i instytutów naukowych. Także osoby zainteresowane tematyką zdrowia oraz producenci owoców i warzyw, przetwórcy, technologowie żywności i inni zainteresowani z branży rolno-spożywczej.
XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców jest szansą na wypracowanie ogólnoświatowych standardów w zakresie polityki prozdrowotnej oraz doskonała platformą wymiany wiedzy, doświadczeń a także nawiązywaniu relacji.
Podczas Kongresu zaplanowanych jest sześć paneli:
- Polityka agrarna wyzwaniem w kontekście zrównoważonej produkcji, ochrony środowiska, wyżywienia ludności ze szczególnym uwzględnieniem produkcji owoców i warzyw.
- Polityka prozdrowotna, a spożycie owoców i warzyw oraz ich wartość odżywcza w kontekście najnowszych doniesień naukowych
- Choroby niezakaźne (choroby cywilizacyjne) – owoce i warzywa w prewencji chorób niezakaźnych
- Przykłady programów promocji konsumpcji owoców i warzyw, w tym idei 5 porcji
- Światowy i polski rynek owoców i warzyw
- Światowe trendy w konsumpcji owoców i warzyw
Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli:
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
- Główny Inspektorat Sanitarny,
- Instytut Żywności i Żywienia,
- Instytut Ogrodnictwa,
- Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,
- Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego,
- Polskie Stowarzyszenie Dietetyków,
Informacje dodatkowe:
Termin:
19-20 września 2017 r.
Miejsce:
Hotel InterContinental, Warszawa, Polska
Organizator:
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków KUPS
Globalny Sojusz na rzecz promocji konsumpcji owoców i warzyw „5 porcji” AIAM5
Więcej informacji na temat Kongresu:
http://www.kups.org.pl/kongres
Zachęcamy do uczestnictwa w Kongresie!