10. Międzynarodowe Sympozjum nt. Karmienia Piersią i Laktacji
Już 17-18 kwietnia w warszawskim hotelu Sheraton odbędzie się dziesiąta, jubileuszowa edycja Międzynarodowego Sympozjum nt. Karmienia Piersią i Laktacji organizowanego przez firmę Medela. Wydarzenie to od lat przyciąga najwybitniejszych specjalistów i ekspertów tematu z całego świata.
Główną ideą jest zapoznanie słuchaczy z najnowszymi, aktualnymi badaniami nt. laktacji i właściwości mleka kobiecego. Sympozjum stwarza również nieocenioną możliwość spotkania największych autorytetów w tej dziedzinie oraz dyskusji i wymiany poglądów w gronie specjalistów.
W trakcie tegorocznego spotkania aż dziewięciu wykładowców z pięciu krajów zaprezentuje szeroki wachlarz tematów – począwszy od najnowszych rekomendacji opartych na badaniach naukowych, przez unikalny skład mleka ludzkiego aż po wartość mleka ludzkiego na Oddziałach Intensywnej Terapii Noworodka.
Prof. Donna Geddes, dr Foteini Hassiotou oraz doktorantka Anna Cannon (Australia) przedstawią wyniki swojej pracy nad unikalnymi składnikami mleka matki, m.in. roli komórek macierzystych, regulacji apetytu niemowląt czy opróżniania żołądka. Dr Maria Wilińska (Polska), prof. Cindy-Lee Dennis (Kanada) oraz dr Matthias Keller (Niemcy) omówią swoje osiągnięcia dot. programu wyłącznego karmienia mlekiem ludzkim oraz sposób, w jaki wpływają na najnowsze zalecenia dotyczące praktyki w szpitalach. Kongres zakończy prezentacja prof. Christopha Fuscha (Kanada),
dr Diane Spatz (USA) oraz Shoo Lee (Kanada), podczas których omówione zostaną najnowsze odkrycia dotyczące wartości mleka ludzkiego na Oddziałach Intensywnej Terapii Noworodka.
Polskim akcentem tegorocznego spotkania będzie wykład dr Marii Wilińskiej nt. efektów implementacji programu wyłącznego karmienia mlekiem ludzkim na OITN jednego z warszawskich szpitali.
Mleko matki – najskuteczniejsza naturalna ochrona dla noworodków
Dziecko w łonie matki jest wzmacniane, karmione i chronione. Od momentu narodzin te obowiązki przejmuje mleko matki, zapewniając noworodkom najskuteczniejszą naturalną ochronę przed chorobami i infekcjami poprzez przekazywanie komórek odpornościowych. To zadziwiające, że tak niepozorna substancja odgrywa tak znaczącą rolę, lecz dowody są niepodważalne.
Noworodki budują swoją odporność na choroby i infekcje poprzez tworzenie i nagromadzanie komórek odpornościowych. W mleku matki znajduje się ponad 130 prebiotyków, które pomagają chronić jelita dziecka przed różnymi rodzajami drobnoustrojów. Zawiera ono również ponad 415 protein, z których część pomaga zabijać patogeny. Jest także bogate w komórki odpornościowe
o zróżnicowanym poziomie. Działając na zasadzie radaru, komórki te mogą wykryć chorobę, zanim pojawią się objawy i w razie potrzeby namnożyć się. Jeśli zaś matka i dziecko są zdrowi, liczba komórek odpornościowych w mleku matki zostaje zredukowana.
Badania przeprowadzone przez Foteini Hassiotou na Uniwersytecie Zachodniej Australii pozwoliły zgłębić wiedzę na temat mechanizmów działania komórek odpornościowych. Jej badania wykazały, że mleko matki zawiera komórki macierzyste, które wraz z milionem innych komórek są przyjmowane przez niemowlę podczas karmienia piersią każdego dnia. To właśnie one działają jak swojego rodzaju „wewnętrzny system naprawczy” w organizmie dziecka. Badania dotyczące tego tematu wciąż trwają.
Wracając do funkcji mleka matki, zawiera ono również niezbędne tłuszcze, które mają działanie antybakteryjne i w sposób optymalny wspierają rozwój mózgu. Mózg to najtłustszy organ w ciele człowieka, jego masa niemal podwaja się po pierwszych 6 miesiącach. W wieku 2 lat osiąga 80% wielkości mózgu osoby dorosłej. Badania wykazują, że kwasy tłuszczowe zawarte w mleku matki mają wpływ na rozwój dziecka, również w późniejszym życiu.
Dodatkowo najnowsze badania wykazały, że jedzenie spożywane przez matkę w czasie ciąży
i karmienia piersią wpływa na smak płynu owodniowego i mleka. To może kształtować późniejsze preferencje żywieniowe dziecka. Tego bogactwa składników w mleku matki, takich jak białka, tłuszcze, laktoza, witaminy, żelazo, minerały, hormony i enzymy nie da się sztucznie zastąpić. Mleko matki to żywa substancja, która zmienia się z każdym dniem, by zaspokoić rosnące potrzeby dziecka
i zapewnić mu prawidłowy rozwój.
Podczas 10. Międzynarodowego Sympozjum na temat Karmienia Piersią i Laktacji 2015 firmy Medela, które odbędzie się w dniach 17–18 kwietnia w Warszawie, dr Foteini Hassiotou zaprezentuje wyniki swoich najnowszych badań nad komórkami macierzystymi dotyczące ich migracji i integracji funkcjonalnej w organach. Doktorantka Anna Cannon i profesor Donna Geddes z Uniwersytetu Zachodniej Australii omówią wyniki badań nad czynnikami kontroli apetytu w mleku matki i potencjalnym wpływem hormonów z mleka matki, takich jak leptyna, na zmniejszenie zagrożenia otyłością w późniejszym życiu.
Źródło: materiały prasowe